Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Tijelo u vrijeme obnove

Ne može se dovoljno često ponoviti: Obnova je, kako god da se to u prvi tren čudnim čini, puno važnija 0d samog posta. I ona zahtijeva iste preduvjete: mir, sigurnost i vrijeme. S tim u vezi, najmanje trećina vremena posta treba biti iskorištena za obnovu, jer se tijelo mora polako ponovno naviknuti na svakodnevicu i na zadatke koje mora svladati pri ponovnom prelasku na hranu.

Proizvodnja sokova

Tijekom posta ne proizvode se probavni sokovi i stoga ne osjećate glad. U vrijeme obnove sokova ima najprije u manjoj količini i oni se tek postupno povećavaju. Kako će brzo i u kojoj količini ponovno poteći, prepoznat ćete po »osjećaju u želucu«. Zato ne jedite jednostavno što vam se nudi, već sami odredite količinu hrane koju podnosite i možete probaviti. Svakog dana za svaki obrok iznova. Tijelo, očišćeno u postu, šalje signale koje treba puno pažljivije osluškivati nego ikad prije.
› »Sit sam« znači: moja je glad utažena. Više mi ne treba.

Prestajem jesti (važno!) i ostavit ću ostatak.
› »Pun sam« znači: moj želudac je potpuno pun. To je više nego što mogu probaviti. Na pola probavljena hrana uzrokuje tegobe – punoću i nadimanje; ne osjećam se dobro.
› »Ne mogu više« znači: želudac je prepun. Sposobnost probave višestruko je prekoračena.

Cirkulacija

Na funkcioniranje probave otpada otprilike trećina ukupnog posla naše cirkulacije. Ta se trećina uštedjela tijekom posta. Nemojte se čuditi ako se vaša tjelesna učinkovitost nešto smanji u prva dva dana obnove. Može se dogoditi da češće budete umorni, osjećate određenu prazninu u glavi i povremeno vas muči vrtoglavica. Nakon obroka, u područje trbuha poteče znatnija količina krvi- i ona onda nedostaje glavi ili muskulaturi.

Kako biste pomogli tijelu, prilegnite nakon svakog obroka (u podne po mogućnosti u krevet). Prije ustajanja nategnite mišiće: istežite se, rastežite i ispružite se, te se opustite. Ne naprežite se. I naravno, kao i do sada pijte puno tekućine – dnevno 1,5 do 2 lvode, čaja ili gaziranog soka.

Voda

U tri dana obnove nakon posta organizam prima do litru vode. Ta voda je potrebna za stvaranje probavnih sokova i za vlaženje svih sluznih tkiva. Osim toga, pomaže u izjednačavanju cirkulacije koja je najkasnije trećeg dana obnove opet sasvim stabilna.

I ne manje važno, voda izaziva bolju unutarnju napetost svih tjelesnih stanica. A to je opet vidljivo na zategnutijoj koži lica i nestanku bora.

Dobitak tekućine vidi se naravno i na vagi. Ako ste u početku možda i razočarani dodatnom težinom, nikako nemojte koristiti diuretike kako biste se riješili viška tekućine.

Zato I nadalje pijte više nego što zahtijeva žeđ – kao u prethodnim danima između obroka. Dajte svojim crijevima dovoljno tekućine za meku, punu stolicu.

Time činite jako mnogo na očuvanju svoje nove težine.

FUNKCIJA CRIJEVA

Što pogoduje normalnoj stolici:

› ujutro natašte 1 čaša čaja (za nervozne vrući, za inertne hladni) ili 1/2 čaše vode pomiješane s 1/2 čaše soka od kiselog kupusa
› omekšane suhe šljive, smokve ili müsli

› intenzivno sažvakane namirnice s balastnim tvarima (lanene sjemenke, svježa hrana, integralni kruh, integralne pahuljice, pšenične klice)
› 1,5 do 2 l vode ili tekućine na dan
› kretanje
› vrijeme i opuštenost za stolicu

Funkcija crijeva

Prvo samostalno pražnjenje uspostavlja se drugog, često čak trećeg dana obnove, jer crijeva počnu zapravo raditi tek kada su puna. Budite strpljivi i čekajte. Da bi išlo brže, razmazite svoja crijeva balastnim tvarima. Ona pomažu kod čišćenja I zasićuju.

Najbolje balastne tvari su:

  • lanene sjemenke – uz svaki obrok 2 pune žličice – i mnogo tekućine
  • puno svježe hrane poput voća, povrća i salate
  • integralni kruh i/ili integralne pahuljice
  • puno tekućine, najbolje voda ili čaj bez šećera.

Čest je problem nakon posta što je kraj crijeva još začepljen od pomalo suhe stolice. Osjećate da se crijeva pokreću, ali se čmar ne želi otvoriti.

U tom slučaju postoji pomoć koja ne ometa čitav kanal želudac-crijeva, već se samo odnosi na kraj crijeva:

  • klistir sa 100 ccm tople vode (kruškolik)
  • mali klistir s 0,5 lvode
  • glicerinski čepići (iz ljekarne).

Kraju crijeva trebate pomagati dok god pražnjenje ne bude zadovoljavajuće. Ako naginjete zatvoru, upamtíte dobro ovo temeljno načelo za pokretljivu aktivnost crijeva.
Kao i u postu, i u prva dva dana obnove može doći do ponovnog razbuktavanja onih tegoba koje su postojale i prije posta.

Idućeg je jutra obično opet sve u redu. Na pitanje što se postiglo postom, može se od-
govoriti tek nakon završetka obnove. Zato nemojte prerano odustati od posta.

SAVJET ZA USPJEH

Ako vas muči nadimanje, ova blaga domaća sredstva pomažu da zrak izađe iz crijeva:
› vlažni, vrući oblog s termoforom za osobe koje lako ozebu
› hladni oblog za osobe koje imaju višak topline
› čaj od kumina í komorača ili »čaj od četiri vjetra« (iz ljekarne)
› pražnjenje uz pomoć prirodnih sredstava iz ljekarne – kiistira ili glicerinskih čepića.

 

Pogreške u obnovi – istinite priče

Tri muškarca i dvije žene, koji su se bolje upoznali tijekom posta i puno su toga zajednički prošli, slavili su završetak posta. Nakon prvog dana obnove dogovorili su se za zajedničku obilnu oproštajnu večeru u dobrom restoranu.

Gospodin V. već je tijekom posta sanjao o odresku. Pohlepno ga je tijekom večere cijelog progutao. Tri sata poslije osjetio je neizdržive grčeve u tijelu.
»Nisam mogao ni živjeti ni umrijeti«, tako je opisivao svoje stanje. Tek kad je povratio na pola probavljene ostatke hrane, uvalio se u krevet mrtvački blijed, obliven znojem i konačno olakšan.
Uzrok: Proizvodi raspadanja neprobavljenih bjelančevina (u mesu ih ima u obilju) djeluju kao otrov.

Gospođa S. priuštila si je kompletan meni – sa sladoledom i šlagom kao krunom. Naduto tijelo navečer joj je jasno dalo do znanja da joj to nije dobro sjelo. I još gore: idućeg jutra vaga je pokazivala 1,3 kilograma više. Tri uzaludna dana posta.

Uzrok: Svaki pa i najmanji višak kalorija odmah se vidi u toj vrlo osjetljivoj fazi nakon posta.
Gospodin A. predugo se veselío dobrom vinu. Njega je društvo moralo kasno navečer odvesti kući i u krevet. U laboratoriju je otkriveno što se dogodilo: vrijednosti njegove jetre naglo su porasle.

Uzrok: Isto kao i tijekom posta, i u obnovi jetra ima »poštedu«. Tolerancija prema alkoholu značajno se smanjila. Već male količine mogu opíti i oštetiti jetrene stanice.

Gospođa K. jela je skromno i za kraj je naručila kavu. Kasnije se čudila kako noć, čini se, nikad neće proći. Potpuno budna ležala je krevetu i pitala se: »Do sada sam inače uvijek dobro spavala nakon jedne šalice kave popijene navečer. Što se sa mnom događa?«

Uzrok: Živčani sustav nakon posta reagira senzibilnije na stimulanse svake vrste na kavu isto kao í na lijekove.

Gospodin N. naručio je samo laku ribu. iznenađujuće brzo bio je sit i pola porcije je ostavio na tanjuru. On nije imao tegoba. Htio je potpuno točno provesti obnovu.

Zašto se samo dao nagovoriti od drugih da pođe u restoran? l uopće, skupina je sve vrijeme posta bila vesela i raspoložena za šale. Zašto je kod »velike« oproštajne svečanosti ispalo tako turobno? Pa ipak su sve vrijeme uspijevali i plesati i međusobno se šaliti uz vodu. Znači li to da im proslava nije uspjela jer su jelo i piće bili previše u središtu pažnje?

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Dobre i loše strane posta!

Učinkoviti postovi

Kako najbolje postiti?

Recepti za post – dani rasterećenja, recepti za juhe i sluzna jela

Kako izgleda tjedan posta?

Pravilno postiti je lako

Kako se dobro osjećati tijekom tjedna posta?

Sve dobrobiti posta

Prekid posta i obnova prehrane

Kako živjeti bolje nakon posta?

Što je ljekovit post?

Tjedan posta ukratko