Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Montignac o bjelančevinama

Bjelančevine su organske tvari koje možemo naći u nizu životinjskih i biljnih namirnica kao što su meso, riba i mliječni proizvodi. Vrlo su važne za tijelo, a budući da sadrže malo ili nimalo šećera, neće vam povećati količinu šećera u krvi, potaknuti proizvodnju inzulina ni izazvati debljanje.

VEZA IZMEĐU BJELANČEVINA I MRŠAVLJENJA

Bjelančevine nisu samo važne za zdravlje, nego njihovo uzimanje može olakšati mršavljenje. Za to postoje dva razloga: prvo, probavljanje bjelančevina troši energiju – metabolizam bjelančevina učinkovitije rabi energiju nego metabolizam drugih proizvoda. Osim toga, kad jedete hranu bogatu bjelančevinama, dulje se osjećate sito.

Tako suzbijate tek pa možete bolje nadzirati količinu i kvalitetu hrane koju jedete. Ali, vrlo je važno svakog dana popiti 1,5 do 2 litre vode kako bi se eliminirali tjelesni otpadi kao što su urea, mokraćna i mliječna kiselina koje nastaju probavom bjelančevina.

Koliko vam je potrebno?

Za zdravlje je vrlo važno uzimati dovoljnu količinu bjelančevina. Za održavanje težine, dobro je pravilo pojesti najmanje jedan gram bjelančevina na kilogram tjelesne težine.

Time nadoknađujete gubitak izazvan obnavljanjem stanica tijela i sprječavate gubitak mišićnog tkiva. To znači da ako težite 70 kg i želite zadržati tu težinu, morate uzeti najmanje 70 g bjelančevina na dan. Ali, ako želite smršavjeti, povećajte količinu bjelančevina na 1,5 g po kilogramu tjelesne težine. To znači da, ako želite smršavjeti, morate uzeti najmanje 105 grama bjelančevina na dan, ali ako patite od kroničnih zdravstvenih tegoba, prije povećanja količine bjelančevina posavjetujte se s liječnikom. Tako ćete uzimati više bjelančevina nego što je potrebno za puku obnovu stanica i izbjeći ćete gubitak mišićnog tkiva. To će spriječiti i usporavanje osnovnog metabolizma jer su mišići metabolički aktivno tkivo koje sagorijeva kalorije i dok mirujete.

Najbolje bjelančevine

Najbolji izvori bjelančevina za mršavljenje jesu namirnice koje ne sadrže mnogo masnoće, a bogate su aminokiselinama .

Među njima su nemasni sirevi, jaja, riba i posno meso (npr. piletina ili puretina bez kože). g Iako bjelančevine olakšavaju mršavljenje, nisu sve idealne. Neke vrste mesa – govedina, svinjetina i perad s kožom – mogu biti bogate zasićenim mastima .Kad ih previše uzimate (više od nekoliko puta tjedno), zasićene masti mogu pridonijeti krvožilnim bolestima ili sužavanju krvnih žila.

Mogu osim toga pridonijeti debljanju ako su uvaljane u mrvice ili ako se uzimaju s ugljikohidratima visokoga GI-a, jer inzulin čije izlučivanje potiču može zadržati masnoću u tijelu.

Kako pripravljati bjelančevine?

Kakvoća bjelančevina ovisi i o tome kako je namirnica pripravljena.

Posno meso i riba zdravi su izvori bjelančevina, ali važno je što s njima činite. Primjerice, gotovo svaka vrsta ribe – tunj, losos ili bakalar zdrav je izvor bjelančevina ako se pripremi na roštilju, u pećnici ili na pari. Isto vrijedi za posnu govedinu, svinjetinu i perad bez kože. Ali, ako taj isti izvor bjelančevina prekrijete krušnim mrvicama ili brašnom, može izazvati debljanje. Razlog nije sama bjelančevina, nego ugljikohidrat visokoga glikemičkog indeksa iz mrvica i brašna koji će podići količinu šećera u krvi i time potaknuti gušteraču da izlučuje veliku količinu inzulina.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Zašto se debljamo?

Glikemijski indeks

Montignac o mastima

Ugljikohidrati i mršavljenje

Kako djeluje Montignac dijeta?

Brzo mršavljenje po Montignacu

O šećeru i debljanju

O škrobu i debljanju

Kruh i debljanje

Doručak po Montignacu

Ručak po Montignacu

Večera po Montignacu