Recepti za post – dani rasterećenja, recepti za juhe i sluzna jela
Recepti za dan rasterećenja
Na dan rasterećenja možete uzeti sve namirnice koje su navedene u »tjednu posta ukratko«. No, rasterećenje možete i radikalnije provesti.
Tri stroga oblika, navedena u nastavku, odnose se prije svega na one s prekomjernom težinom. Oni vam, osim toga, ukazuju kako ćete i nakon tjedna posta brzo izgubiti kilogram ili kilogram i pol i kako se možete osloboditi povećanog krvnog ili srčanog tlaka. Nemali broj ljudi se zaklinje da je dan rasterećenja uvrstilo kao redovit dio svakodnevnog života, te da ga provodi jednom tjedno. Za sve dane vrijedi: obilno piti vodu ili mineralnu vodu I čajeve od ljekovitog bilja, bez šećera.
Dan s voćem
U ovoj varijanti trebate pojesti 1,5 kg voća u tri obroka tijekom dana. Izbjegavajte previše banana. Slatko voće izaziva zatvor kod nekih ljudi. Najbolja je »zdrava« mješavina raznog sezonskog voća (i bobičasto voće). Također, važno je dobro žvakati.
Dan s rižom
Na dan s rižom trebate 3 puta pojesti porciju od 5 dag u slanoj vodi kuhane integralne riže bez drugih dodataka. Ujutro I navečer u rižu umiješajte pirjanu jabuku ili nezašećerenu kašu od jabuka. U podne ju začinite s dvije pirjane rajčice i nasjeckanirn začinskim biljem.
Dan sa svježom hranom
Ujutro pojedite voće, voćnu salatu ili müsle, u podne i navečer platu sa sirovom hranom: zelenom salatom, naribanim korjenastim povrćem i kiselim kupusom. Naravno, bez majoneze, samo s preljevom od malo ulja, limuna i začina.
Recepti za juhe tijekom posta
Tople juhe od povrća tijekom posta nisu samo dobar izvor snage jer ne griju samo iznutra, nego daju i važne vitamine i miinerale. Od sljedeća četiri recepta izaberite one koji su vam najukusníjí ili ih dnevno izmjenjujte.
Juha od krumpira
25 dag krumpira I 2 mrkve i 1/2 poriluka l nešto peršinova korjena I 1/4 celerova korijena I po 1/2 žličice kumina I mažurana I prstohvat morske soli l kocka povrtne juhe I malo mljevenog muškatnog oraščića l 2 žličice kvasníh pahuljica I 4 žličice svježe sjeckanog peršina
Priprema:
1. Krumpir, mrkvu, poriluk, peršin i celer temeljito očistite, operite i neoljušteno sitno nasjeckajte.
2. U većem loncu ugríjte 1 l vode. Povrće s kuminom i mažuranom pokriveno kuhajte 1o do 20 minuta (ako koristite lonac na paru, vrijeme smanjite na 5 do 7 minuta).
3. Lonac skinite s vatre, juhu procijedite, povrće promiješajte drvenom žlicom i začinite preostalim začinima. Pospite kvasním pahuljicama i sjeckanim peršínom.
Juha od celera
25 dag celerova korijena I malo poriluka i mrkve i po ½ žličice kumina i mažurana i kocka povrtne juhe I malo mljevenog muškatnog oraščića I 2 žličice kvasníh pahuljica I
4 žličice svježe sjeckanog peršina
Priprema:
1. Celer, poriluk i mrkvu očistite, operite i neoljušteno narežite na kockice. Ugrijte 1 l vode i povrće kuhajte dok ne omekša oko 1o do 2o minuta (u loncu na paru ide brže: vrijeme kuhanja se smanjuje na 5 do 7 minuta).
2. Lonac skinite s vatre, protisnite kroz gusto cjedilo í začinite začinima. Pospite kvasním pahuljicama i sjeckanim peršínom.
Juha od rajčice
50 dag rajčica I 1 češanj češnjaka l malo poriluka, celera, mrkve l prstohvat morske soli l kocka povrtne juhe I malo mljevenog muškatnog oraščíća I 2 žličice origana ili mažurana l 2 žličice kvasnih pahuljica
Priprema:
1. Rajčíce operite i narežite na kockice, a sjemenke odstraníte. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Ostalo povrće operite i bez ljuštenja narežite na kockice.
2. Ugrijte 1 l vode u loncu i príređene sastojke kuhajte dok ne omekšaju oko 1o do 20 minuta (u loncu na paru 5 do 7 minuta).
3. Juhu protisnite kroz gusto cjedilo i začinite začinima. Pospite kvasnim pahuljícama.
Juha od mrkve
25 dag mrkve l 1/2 poriluka i nešto peršinova i celerova korijena l prstohvat morske soli i kocka povrtne juhe l malo mljevenog muškatnog oraščíća l 2 žličice kvasnih pahuljica l 4 žličice svježe sjeckanog peršina
Priprema:
1. Povrće očistite, operite i neoljušteno narežite na sitne komadiće. Stavite u lonac i prelijte s 1 l vruće vode. Kuhajte oko 1o do 2o minuta (u loncu na paru 5 do 7 minuta).
2. Juhu protisnite kroz gusto cjedilo i začinite začinima. Pospite kvasnim pahuljicama i sjeckanim peršinom.
Recepti za sluzna jela
Za osobe s osjetljivim želucem i/ ili crijevima preporučuje se post sa sljedećim sluznim jelima, jer su ona posebno blaga za želudac. Ta se jela mogu, prema želji, kombinirati s malo morske soli, koncentratom kvasca, medom, sokom od povrća ili voća. Kod akutnih poteškoća sa želucem često pomaže već jedan gutljaj sluzaste tekućine – i noću i rano ujutro. Ako češće imate bolove, preporučuje se sluzastu tekućinu staviti u termos-bocu i držati je pored kreveta.
Sluzna kaša od zobi
3 žlice zobeníh pahuljica
Priprema:
1. Zobene pahuljice prokuhajte u 1/2 l vode 5 minuta.
2. Posudu sklonite s vatre. Smjesu protísníte kroz cjedilo i dobivenu sluznu kašu pijte gutljaj po gutljaj.
Sluzna kaša od riže
3 žlice riže
Priprema:
1. Rižu zakuhajte u 1/2 l vode (bez dodatka soli). Ovisno o vrsti, na umjerenoj temperaturi kuhajte oko 20 minuta dok ne omekša.
2. Posudu sklonite s vatre i smjesu protísníte kroz cjedilo I dobivenu sluznu kašu, još dok je topla, pijte gutljaj po gutljaj.
Sluzna kaša od laneníh sjemenki
15 – 20 g krupice od laneníh sjemenki
Priprema:
1. Lanene sjemenke stavite u 1/2 l vode i pustite da voda provrí. Po mogućnosti odaberite viši lonac jer se lanene sjemenke kod kuhanja vrlo brzo zapjene. Ako je lonac pokriven, kuhajte 5 minuta na srednjoj temperaturi.
2. Posudu sklonite s vatre i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Zatim oberite sluzaví dio i pijte gutljaj po gutljaj.
Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:
Kako se dobro osjećati tijekom tjedna posta?
Prekid posta i obnova prehrane