Novosti
-
O škrobu i debljanju
Škrob je složeni ugljikohidrat. Neki od njih, primjerice leća, imaju nizak GI pa se smatraju dobrim ugljikohidratima. Drugi pak, uključujući krumpir, bijelu rižu i kukuruz, imaju visok GI i loši…
-
O šećeru i debljanju
Šećer je div u svijetu loših ugljikohidrata. Trebao bi nositi upozorenje o štetnosti po zdravlje kao cigarete jer može biti opasan kad se uzima u velikim količinama. S obzirom na…
-
Brzo mršavljenje po Montignacu
Ako želite brzo i trajno smršavjeti, počnite s planom brzog mršavljena. Naučit će vas kako ćete birati namirnice koje će ponovno normalizirati vašu gušteraču, osvježiti vaš metabolizam i izazvati smanjivanje…
-
Kako djeluje Montignac dijeta?
Ovo nije dijeta u tradicionalnom smislu riječi jer ne ograničuje količinu hrane koju možete uzimati u određenom, kratkom razdoblju. Riječ je o uravnoteženom načinu prehrane koji se temelji na izboru…
-
Ugljikohidrati i mršavljenje
Ugljikohidrati, koji se također zovu šećeri, daju tijelu primarno gorivo – glukozu. Ali, ako jedete odveć ugljikohidrata visokoga glikemičkog indeksa, gušterača vam može izlučiti mnogo i inzulina u krvotok, što…
-
Montignac o mastima
Masti ili lipidi dijele se na dvije glavne kategorije – prema podrijetlu. Masti životinjskog podrijetla nalazimo u mesu, ribi, maslacu, siru i vrhnju, a masti biljnog podrijetla su, primjerice, margarin…
-
Montignac o bjelančevinama
Bjelančevine su organske tvari koje možemo naći u nizu životinjskih i biljnih namirnica kao što su meso, riba i mliječni proizvodi. Vrlo su važne za tijelo, a budući da sadrže…
-
Glikemijski indeks
Glikemički indeks (GI) je sustav rangiranja koji mjeri koliko se glukoze (šećera) apsorbira u krvi nakon uzimanja nekog ugljikohidrata. Svaki ugljikohidrat ima broj koji označuje njegov glikemički indeks. Taj broj…
-
Zašto se debljamo?
Pristup prema kojem se mršavi smanjivanjem broja unesenih kalorija temelji se na jednostavnom modelu koji ne uzima u obzir složenost ljudskog metabolizma pa može biti opasan i trajno narušiti vaše…
-
Recepti s limunom
Moderna se kuhinja više ne može zamisliti bez limuna. Za vas smo ovdje prikupili posebne recepte, kod kojih se jedinstvena svojstva limuna idealno dopunjavaju s drugim sastojcima i po zdravstvenim…
-
S limunom do ljepote
Velika količina hranjivih i gradivnih tvari u limunu ne čini ga samo omiljenim sredstvom u kućnoj apoteci, nego i vrijednim proizvodom u prirodnoj kozmetici. Ovdje smo za vas prikupili jednostavne…
-
Limun i zdravlje – bolesti i tegobe na koje limun djeluje
Proširene kapilare Proširene kapilare na licu (Teleangiectasiae), općenito poznate kao popucale žilice, pojavljuju se kod skoro svake druge žene iznad 20 godina. Mogu se pojaviti i kod muškaraca, ali rjeđe….
-
Izliječite limunom bolesti i tegobe kože
Limun daje mnogo hranjivih tvari za sprječavanje bolesti i ublažavanje brojnih tegoba. Pogodan je i za unutrašnju i za vanjsku primjenu. Kao čaj ili sok, kao oblog, zavoj ili kupku…
-
Sprečavanje bolesti pomoću limuna
Ljudski se obrambeni sustav ubraja među najfascinantnije i u isto vrijeme najkompliciranije stvari koje je priroda stvorila. Cijele milijarde vojnika u obliku obrambenih stanica brinu se bez prestanka za to…
-
Bogatstvo limuna – pektini i limunska kiselina
Pektini Limun se ubraja u voće najbogatije pektinima. Samo tkivo korice sastoji se 0d oko 30 posto pektina. Želite li uživati u limunovu okusu, ali i njegovom uporabom pridonijeti sprječavanju…
-
Bioflavonoidi
Istraživanja mnogih vrsta voća i povrća koje je proveo dr. Elson Haas, voditelj na Preventive Medical Center of Marin u San Rafaelu u Kaliforniji, pokazala su da citrusni plodovi –…
-
Sastojci limuna
Usplođe i sok Usplođe sadrži mnogo životno važnih prehrambenih tvari. Te se tvari nalaze u manjoj koncentraciji i u njegovu soku. Sa sokom se iz limunova ploda iscijedi čak do…
-
Korisni savjeti o limunu
Žuti paketić snage Limun se ubraja u najstarije voće koje je koristio čovjek. Njegova povijest seže dalje 0d četiri tisuće godina unazad. Paleobotaničari su pronašli prve dokaze o postojanju limuna…
-
Tjedan posta ukratko
DAN RASTEREĆENJA Jelovnik Ujutro: Voće i orasi ili müsle U podne: Plata sa svježom hranom, oljušteni krumpir, mrkva, bio-jogurt s pasjim trnom i lanenim sjemenkama. Poslijepodne: 1 jabuka, 10 lješnjaka….
-
Što je ljekovit post?
Ništa ne potiče tako jasno unutarnju snagu i želju za promjenom kao post. Čak i sam ljekovit post u stanju je u kratko vrijeme ne samo ukloniti opasne rizične čimbenike…